شماره اول ویژهنامه کرانه فولاد، سال ۹۷ منتشر شد؛ در سرمقاله این شماره، رضا صفریان، مدیر مسئول فولاد هرمزگان نوشته است:
صنعت فولادسازی جزو صنایع مادر بهشمار میرود. درصورتی که با مطالعات کارشناسی و در نظرگرفتن تمامی جوانب نسبت به ایجاد واحدهای فولادسازی اقدام شود، توسعه صنعتی را برای کشور بهدنبال خواهد داشت. مزایای صنعت فولاد سبب شده به آن توجه ویژهای شود، از اینرو، یکی از اهداف برنامه توسعه کشور در چشمانداز ۱۴۰۴، تولید ۵۵ میلیون تن فولاد تعریف شده است.
البته گسترش این صنعت زمانی میتواند توسعه صنعتی را بهدنبال داشته باشد که بهطور کارشناسی انجام شود. تحقق این ظرفیت تولید، یک روی سکه و روی دیگر آن، تامین زیرساختهای موردنیاز برای ایجاد این ظرفیت، توجه به بازار فروش محصولات تولیدی، توجه به نحوه تامین مواد اولیه و… است که باید به دقت مورد توجه قرار گیرند.
با توجه به پتانسیلهای فعلی بخش صنعت کشور، تحقق ظرفیت ۵۵ میلیون تنی تولید فولاد امری غیرممکن نیست، اما پیش از سرمایهگذاری و ایجاد چنین ظرفیتی تمام جنبه های اجرای آن باید به دقت بررسی و مطالعه شود. بدون شک میزان مصرف فولاد در کشور فاصلهای زیادی تا تولید ۵۵ میلیون تن فولاد دارد و باید برای حجم قابلتوجهی از این تولید هدف صادراتی را مدنظر داشت. باتوجه به این امر، منطقی است که ظرفیتهای جدید فولادی کشور در مناطقی ایجاد شوند که مزیتهای صادراتی و دسترسی مناسبی به مسیرهای حمل و نقل محصولات داشته باشند تا با کاهش هزینه حمل بر قدرت رقابتی آنها در بازارهای جهانی افزوده شود.
امروزه بسیاری از فولادسازان بزرگ دنیا در کنار دریا شکل گرفتهاند تا از یک سو از مزیتهای حملونقل این مناطق بهره ببرند و ازسوی دیگر، با شیرینسازی آب دریا، آب مورد نیاز خود را برای تولید فولاد تامین کنند. از آنجاییکه ایران نیز کشوری با اقلیم خشک است، توسعه صنعت در مناطق مرکزی غیرقابل توجیه بوده و با توجه این امر باید توسعه صنعتی کشور در حاشیه دریاها انجام شود تا هم از مزیتهای ارتباطی این مناطق بهرهبرداری شده و هم تامین آب مورد نیاز برای این واحدها امکانپذیر شود.
در این میان، استان هرمزگان و شهر بندرعباس از سالیان دور دروازه تجارت ایران بوده است و همین امر مزیتی بزرگ برای ایجاد صنایع در این منطقه محسوب میشود. اهمیت صادرات در حفظ و پیشبرد تمامی صنایع کشور از جمله صنعت فولاد هر روز افزایش بیشتری پیدا میکند. صادرات بهدلیل گسترده شدن بازارهای در اختیار تولیدکنندگان، امکان رشد و افزایش سودآوری واحدهای تولیدی را فراهم میآورد، علاوه بر این، با ایجاد اشتغال و ارزآوری به بهبود اوضاع اقتصادی کشور نیز کمک میکند. در همین راستا تکیه بر صادرات از اهمیت بسیاری برخوردار است و واحدهای تولیدی که در استان هرمزگان و شهرستان بندرعباس واقع شدهاند با دسترسی مناسب به بنادر و اتصال به آبهای آزاد، امکان صادرات محصول با کمترین هزینه را دارند.
اتصال به کریدور اصلی جاده ای و ریلی دیگر مزیت ارتباطی این شهرستان است که شاید در کمتر منطقهای از کشور چنین مزایای ارتباطی وجود داشته باشد. همچنین دسترسی مناسب به استانهای معدنی (سنگ آهن) مزیت دیگری است که در میان استانهای جنوبی، استان هرمزگان از آن برخوردار بوده و تمامی این موارد سبب شده تا این منطقه به یکی از بهترین مناطق برای توسعه صنعت فولاد کشور تبدیل شود و آینده صنعت فولاد کشور در این استان رقم بخورد.
در این میان شرکت فولاد هرمزگان بهعنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان فولاد کشور و بزرگترین تولیدکننده فولاد در استان هرمزگان که تجربه بسیار موفقی در تولید و کسب بازارهای داخلی و خارجی در زمان کوتاهی پس از راهاندازی دارد، میتواند نقش بسزایی در موفقیت سایر واحدها داشته باشد و در محوریت توسعه صنعت فولاد در استان قرار بگیرد.